You are currently viewing Illékony szerves vegyületek, azaz a VOC

Illékony szerves vegyületek, azaz a VOC

A VOC vagyis az illékony szerves vegyületek ipari környezetben és hétköznapjainkban is nagymértékű hatással bírnak az életünkre. Ezek a szénalapú vegyi anyagok egy része ártalmatlan, viszont bizonyos fajtájuk mérgező lehet az emberi szervezet számára. A VOC-k komoly egészségügyi panaszokat is eredményezhetnek, ha azok nagy mennyiségbe kerülnek a szervezetbe.

Hol találkozhatunk VOC-val?

Bizonyos VOC-k természetes előfordulásúak, míg vannak olyanok, amelyeket ember alkotta. Ezek egy részét fogyasztási cikkekben használják, mint például festékekben, oldószerekben. Lényegében a VOC az egyik legelterjedtebb méreganyag a világon.

A nyomdaipar, gyógyszeripar, faipar és a gépjárműipar számítanak a legnagyobb kibocsátónak. Ezekben az iparágakban jellemzően alifás és aromás szénhidrogének, alkohol, észterek, glikolok, aldehidek és ketonok kerülnek diffúz módon a levegőbe. A VOC hatásaival szemben bizonyos országok meghatározták a VOC mely szintjei a legálisak, illetve normákat határoztak meg az a VOC koncentrációját illetően.

Sajnos azonban nem csak ipari létesítményekből kerülhet a levegőbe a VOC. Háztartásunkban, munkahelyünkön is akár nap mint nap találkozhatunk velük, házfelújítás, barkácsolás során is akár (oldószertartalmú festékekben, ragasztókban, bizonyos tisztítószerekben).

Nem minden vegyi anyag VOC,
de minden VOC vegyi anyag!

https://foobot.io/guides/long-term-effects-of-volatile-organic-compounds.php

Milyen tüneteket okozhat magas koncentrációban a VOC?

A VOC nem csak a környezetre, de az emberi egészségre is ártalmas.

Már rövid idő alatt az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

 • fejfájás
 • szédülés
 • szem és légutak irritációja
 • látászavar
 • memóriazavar

a belélegzett VOC ráadásul hatással lehet a magzat fejlődésére, és az újszülött idegrendszerére is.

Az illékony szerves vegyületek (VOC) a hétköznapjainkban is nagy hatással bírnak az életünkre.

Ha hosszabb ideig, magas koncentrációban lélegezzük be a VOC-t annak nagyon komoly káros hatásai is lehetnek az egészségünkre:

 • Hosszan tartó szem-, orr- és torokirritáció
 • Krónikus fejfájás
 • Krónikus hányinger
 • Máj, vese és központi idegrendszer károsodása
 • A rák egyes típusai. (vannak bizonyítékok arra, hogy egyes VOC-k túlzott expozíciója növelheti a rákos megbetegedések esélyét)

Mit tehet a VOC ellen?

A VOC-ket elkerülni szinte lehetetlen, azonban tehet ellenük az egészsége megőrzése érdekében.

 • Használjon VOC mentes, természetes termékeket, amikor csak megteheti!
 • Kerülje az otthonában az égetést! Egy-két gyertya még nem okoz gondot, de ha kályhát is használ, mindenképpen figyeljen a levegő tisztán tartására!
 • Használjon kevesebb műanyagot, azokat ne melegítse szobahőmérséklet fölé!
 • Tartsa tisztán a levegőt!
 • Fektessen be egy készülékbe, amely a VOC-t is kiszűri a levegőből!

Kiknek kell figyelniük a VOC-ra?

Tekintve, hogy a VOC bárhol előfordulhat, nem hagyhatja figyelmen kívül senki sem. Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak bizonyos esetek, amikor jobban ki vagyunk téve a VOC veszélyeinek.

Gondoljon bele, a városban nagy dugóban ülve elkezd fájni a feje. Ezt bizony a VOC okozza. Ugyan ez a helyzet egy irodánál, ami a belváros forgalmas utcájában helyezkedik el!

Amikor egy szobát fest és a munka végeztével könnyebbnek érzi magát, a VOC-ra kell gyanakodnia. Ebben az esetben a szervezete reagál a normálnál magasabb VOC-expozícióra.

Az illékony szerves vegyületek (VOC) már rövid távon is okozhatnak kellemetlenséget, hosszú távon akár súlyos egészségkárosodáshoz is vezethetnek. Az egészség megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy ezeket az anyagokat elkerüljük, amennyire csak lehet.

Nézze meg bevizsgált légtisztítóinkat, melyek kiszűrik az illékony szerves vegyületeket.